W skrócie
Spaghetti aglio e olio to proste w wykonaniu i sycące danie makaronowe wywodzące się z kuchni włoskiej. Nazwa dania wzięła się od włoskich słów określających czosnek i oliwę. Ważne jest, aby użyta oliwa miała wyrazisty smak, choć nie musi być oliwą z pierwszego tłoczenia. Czosnek powinien być świeży, aby oddać wyjątkowy aromat i złagodnieć podczas smażenia. Największą trudność może sprawić odpowiednie podsmażenie kawałków czosnku, aby nie doprowadzić do ich przypalenia. To danie będzie znakomitą propozycją do świętowania Światowego Dnia Makaronu przypadającego 25 października.
W naszej galerii możecie zobaczyć kroki przygotowania spaghetti aglio e olio
Spaghetti aglio e olio – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti pszennego lub pełnoziarnistego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka płatków suszonego chilli,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 30 g parmezanu.
Jak zrobić spaghetti aglio e olio?
Przygotowanie:
- Makaron należy ugotować al dente w osolonej wodzie przez 7 minut.
- Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek należy obrać, posiekać i podsmażyć na małym ogniu, aż się zarumienią.
- W połowie podsmażania czosnku należy dodać suszone płatki chilli.
- Z gotującej się wody z makaronem należy zabrać około 50 ml wody, która będzie służyła do zagęszczenia sosu.
- Ugotowany makaron należy przecedzić, nie przelewać zimną wodą i dodać do podgrzanej oliwy z czosnkiem i papryczką chilli.
- Spaghetti aglio e olio należy dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki należy umyć, drobno posiekać i posypać nią makaron.
- Gotowe danie przed podaniem spaghetti aglio e olio należy posypać parmezanem.
Smakosze suszonych pomidorów mogą zrobić także mniej klasyczną wersję, dodając do niej suszone pomidory. Wystarczy pokroić je w paski i podsmażyć z czosnkiem. Zamiast oliwy można skorzystać z oleju, w którym macerują się suszone pomidory. W każdym z proponowanych rodzajów będzie to pyszny posiłek we włoskim stylu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?