MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Ósmoklasiści zmierzyli się na egzaminie z matematyką [ZDJĘCIA]

NOWE
Ósmoklasiści zmierzyli się na egzaminie z matematyką [ZDJĘCIA]

Niezwykła wystawa już wkrótce w Galerii Pro Arte!

NOWE
Niezwykła wystawa już wkrótce w Galerii Pro Arte!

Polecamy

Małgorzata Ostrowska świętuje 40 lat na scenie!

Małgorzata Ostrowska świętuje 40 lat na scenie!

Elektryczne hulajnogi. Przez noc można jeździć za darmo!

Elektryczne hulajnogi. Przez noc można jeździć za darmo!

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie