Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Podkarpacki Bazarek zdrowych produktów regionalnych w Rzeszowie [ZDJĘCIA]

NOWE
Podkarpacki Bazarek zdrowych produktów regionalnych w Rzeszowie [ZDJĘCIA]

Małopolskie karczmy wycięły konkurencję w rankingu „Poland 100 Best Restaurants" 2024

Małopolskie karczmy wycięły konkurencję w rankingu „Poland 100 Best Restaurants" 2024

Polecamy

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Wyniki meczów 28. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej. Strzelcy [10-11 maja 2024]

NA ŻYWO
Wyniki meczów 28. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej. Strzelcy [10-11 maja 2024]

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?