MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem...
fot. Ildi Papp/123RF

Doskwierają ci wzdęcia brzucha i gazy? Lepiej unikaj tych produktów

Cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe

Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem oligosacharydów, m.in. trójcukru o nazwie rafinoza, który nie ulega trawieniu w organizmie, a jest rozkładany przez obecne z jelicie bakterie. W wyniku fermentacji powstają z niej gazy takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan. Podobne działanie ma zawarty w tych roślinach błonnik. Towarzyszą mu związki siarkowe, które dodatkowo zwiększają ich działanie gazotwórcze. Jeśli cebula czy czosnek są dodatkowo smażone (jak np. onion rings w panierce), efekt wzdymający jest maksymalny.

Zobacz również

Chłodne dni za nami? Zobacz prognozę pogody

Chłodne dni za nami? Zobacz prognozę pogody

Te napisy na tablicach rejestracyjnych zatrzymują wzrok ZDJĘCIA

Te napisy na tablicach rejestracyjnych zatrzymują wzrok ZDJĘCIA

Polecamy

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

„Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie