Podajemy tradycyjny przepis na chruściki.
Składniki potrzebne do zrobienia faworków:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka spirytusu/octu
- tłuszcz do smażenia
Faworki krok po kroku - przepis
- Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, śmietanę i ocet. Gdy te składniki połączą się, dodajemy po łyżce mąki. Gdy idzie coraz trudniej, wysypujemy pozostałą mąkę i dodajemy ciasto z miski, zagniatamy ze szczyptą soli.
- Rozwałkowujemy i wycinamy paski, robiąc w nich otwory.
- W garnku lub na patelni rozpuszczamy smalec lub rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Partnerzy akcji
CUKIERNIA SZYLING
CUKERNIA CIASTECZKOWA CZARODZIEJKA
Wideo
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera