18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

III Edycja Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego "Dzień z Podravką"

informacja prasowa
III Edycja Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego "Dzień z Podravką"
III Edycja Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego "Dzień z Podravką"
5 czerwca 2013 roku w Zespole Szkół Mechanicznych im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Radziejowie odbyły się trzecie warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”

III Edycja Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego "Dzień z Podravką"

Warsztaty, zgodnie z założeniami projektu, składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz licznie goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.

Marcin Jabłoński uczył między innymi jak wybiera się najlepsze owoce morza – ostrygi, mule, krewetki. Jak sprawdza się ich świeżość, jak i z czym je podawać.

Bardzo aktywny udział w pokazie brali nie tylko uczniowie, ale również zaproszeni goście – Pani Irena Ucińska z restauracji " Arkadia", Pan Paweł Śróbas, lokalny potentat mediowy oraz Panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Bardzo sprawnie otwierał ostrygi i obierał karczocha również Pan Dyrektor Zespołu Szkół – Włodzimierz Kuc. Brawo Dyrektor! Uczestnicy wspólnie z Marcinem przegotowali: mule na kilka sposobów – z pomidorowym makaronem spaghetti, z białym winem w śmietanie; krewetki black tiger 16/20 grillowane podane na miksie sałat musztardowych z salsa truskawkowo-balsamiczną. Podczas przygotowywania risotto ze szparagami omówiono rodzaje ryżu, techniki gotowania, etapy dodawania składników, obróbkę szparagów. Uczestników warsztatów zachwyciły zaprezentowane kwiaty jadalne, świeże zioła i kiełki. Niektóre były dla nich całkowitą nowością jak koper morski, czerwona i zielona bizuna lub oregano diabolo. Na naszym stole gościły też dobrze znane z ogródków kwiaty jadalne takie jak nasturcja, ogórecznik i czarnuszka. Usłyszeliśmy o ich nie zawsze oczywistych a ciekawych zastosowaniach.

Marcin pokazał też zapomniane a teraz powracające warzywa jak topinambur i skorzonera. Druga część „ Dnia z Podravką” tak jak w poprzednich edycjach stanowił konkurs! Sześć drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy.

Tak jak już dzisiaj rano informowaliśmy tym razem w III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego "Dzień z Podravką" najlepsze okazały się:

Julita Gralak, Ewelina Pawłowska i Oktawia Sosnowska. Tym samym zakwalifikowały się do wielkiego finału. Ponadto jury wyróżniło Natalię Lisotę, Katarzynę Kwiatkowską, Katarzynę Lewandowską za przygotowanie bardzo interesującej przystawki.

Dużą niespodzianką dla wszystkich był przyjazd do Radziejowa Pana Krzysztofa Ogrodnika – Prezesa Fackelmann Polska oraz Marka Rowińskiego, Dyrektora Handlowego Fackelmann Polska. Panowie bardzo aktywnie uczestniczyli w warsztatach, ale także uważnie przyglądali się uczestnikom, wśród których w przyszłości wybierzemy „ kulinarną twarz” firmy Fackelmann. Jak zapewnili nie jest to ostatnia wizyta na warsztatach.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto