Każde z biorących udział stowarzyszeń, kół gospodyń czy instytucji przedstawiało do oceny jurorów tradycyjną potrawę wielkanocną oraz ciasto. Komisję sędziowską tworzyli: Anna Serocka, Adam Słowiński oraz Adam Mroczkowski. Poziom zgłoszonych potraw i ciast ocenili jako wysoki, z roku na rok coraz lepszy. Werdykt był niemal jednogłośny.
W kategorii potraw wielkanocnych najlepsze okazało się Niepubliczne Przedszkole „Na Słonecznej Górce” za udka po cygańsku na porowym sianku. Drugie miejsce dla pań z Piekła za karkówkę na słodko, trzecie dla Gościszewa za kiełbasę białą z cebulką i śliwką.
W kategorii ciast za najlepszy uznano tort z niespodzianką, przygotowany przez Uśnice, drugie miejsce dla Białej Góry za wielkanocny tort bezowy z daktylami i orzechami, trzecie dla Piekła za tort - zająca wielkanocnego (na zdjęciu powyżej, obcięte ucho posłużyło do degustacji jury).
Krystyna Jażdżewska - Baranowska i Alicja Bartnicka oceniały wielkanocne palmy oraz przygotowanie stołu. Za najlepsze palmy nagrody powędrowały do Uśnic, przedszkola „Na Słonecznej Górce” oraz do Koślinki. Wyróżnienia za najładniej przygotowane stoły - do Białej Góry, Pietrzwałdu i Postolina.
Wszyscy uczestnicy odebrali serdeczne gratulacje od burmistrza Sztumu Leszka Tabora. W czasie oceny potraw przez jury wystąpił dziecięcy zespół wokalny Eski Floreski pod kierunkiem Marii Seibert, niezwykle gorąco oklaskiwany.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?