Kruszwica pod znakiem naszych smaków regionalnych. Będzie wiele atrakcji. Na tę imprezę trzeba się wybrać!

(AB)
Pokazy kulinarne mistrzów kuchni, degustacje potraw regionalnych (w tym dań z gęsiny), prezentacje kół gospodyń wiejskich, warsztaty dawnych zawodów, zwiedzanie zabytków, rejs statkiem koncerty, atrakcje dla dzieci - to tylko niektóre punkty z bogatego programu festynu "Smaki Dziedzictwa" w Kruszwicy. Każdy znajdzie tam coś dla siebie!

11 września 2021 r. Kruszwica stanie się mekką miłośników dobrego jadła i kulinarnych tradycji regionu kujawsko-pomorskiego. Będzie mnóstwo pyszności i atrakcji nie tylko kulinarnych.

Wielka promocja naszej historii i tradycji

Ministerstwo Kultury Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Burmistrz Kruszwicy oraz Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zapraszają na obchody Europejskich Dni Dziedzictwa, których miejscem 11 września 2021 r. (sobota) będzie legendarna stolica Polski - Kruszwica nad równie legendarnym jeziorem Gopło. Impreza pod hasłem "Smaki Dziedzictwa", która wpisuje się w ogólnopolską akcji promującą historię, lokalne kultury i tradycje potrwa w godz. 12-19. Festyn odbywać się będzie na terenach przy Mysiej Wieży - słynnej baszty, stanowiącej pozostałość zamku wzniesionego przez króla Kazimierza Wielkiego.

Nasze Dobre, czyli kujawsko-pomorskie specjały

Pod marką Nasze Dobre zaprezentowane zostaną najbardziej smakowite specjały lokalnej kuchni i produkty, z których kujawsko-pomorskie słynie w całej Polsce. Pyszności zaprezentują koła gospodyń wiejskich, a uczestnicy będą mogli także odwiedzić stoiska oraz skosztować produktów regionalnych restauratorów i producentów, w tym smakowitej gęsiny, przyrządzonej na różne sposoby.

Mistrzowie kuchni pokażą, jak przyrządzać wyborne dania

Dodatkową atrakcją będzie pokaz gotowania na żywo, podczas którego gość specjalny imprezy - ceniony i lubiany Robert Sowa, kucharz i restaurator, autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, znany z telewizyjnych programów kulinarnych pokaże, jak przyrządzić pyszne danie w oparciu o lokalne specjały.

Sekrety przyrządzania znakomitych potraw przybliży również inny znany kucharz Rafał Godziemski, szef kuchni i właściciel Memo at Home by Rafał Godziemski w Osielsku, wielki propagator smaków regionalnych.

Strefy atrakcji pod Mysią Wieżą

W Kruszwicy atrakcja będzie gonić atrakcję. Przewidziano m.in. warsztaty dawnych profesji (garncarskie, łucznicze czy wiklinowe), wykłady historyczne, przyrodniczy, koncerty muzyki dawnej i folkowej, zwiedzanie zabytków z przewodnikami, pokaz sokolniczy, rejs statkiem "Rusałka" po Gople, a także moc zabaw dla dzieci.

Dla lepszej organizacji i wygody uczestników, teren imprezy pod Mysią Wieżą zostanie podzielony na różne strefy, m.in. na "Kulinarną" (tam będą się odbywały pokazy kulinarne), "Biesiadną" (degustacje dań kuchni regionalnej), "Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi" (m.in. degustacje potraw z gęsiny), "Animacyjną" (atrakcje dla najmłodszych), "Wystawców" (piekarnie, masarnie, pasieki) oraz "Kół gospodyń wiejskich".

Będzie się działo! Na wielki festyn kulinarny zaprasza Gazeta Pomorska, Express Bydgoski, Nowości Toruńskie i serwis naszemiasto.pl.

Program „Smaków Dziedzictwa”

  • 12 - początek imprezy, teren pod Mysią Wieżą
  • 12 - prelekcje w siedzibie Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia dotyczące historii, przyrody, problemów ekologicznych Nadgopla
  • 12.30 - pierwszy pokaz gotowania Roberta Sowy
  • 13 - pokazy Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi,
  • 13, 14, 15 - zwiedzanie ekspozycji historycznej i przyrodniczej w siedzibie Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia
  • 13.30 - pierwszy pokaz gotowania Rafała Godziemskiego,
  • 14.30 - drugi pokaz gotowania Roberta Sowy
  • 15 - oficjalne otwarcie imprezy „Smaki Dziedzictwa”
  • 15.30 - wręczenie nagród Animator Kultury z regionu
  • 16 - koncert muzyki dawnej w wykonaniu „Musica Antiqua Inovroclaviensis”
  • 16 - zwiedzanie zabytków Kruszwicy z przewodnikiem (zbiórka przed siedzibą Nadgoplańskiego Oddziału PTTK
  • 16.30 - rejs statkiem „Rusałka” po Gople
  • 17 - pokazy Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
  • 17.30 - trzeci pokaz gotowania Roberta Sowy
  • 18.30 - drugi pokaz gotowania Rafała Godziemskiego,
  • 19 - zakończenie imprezy

.

Ponadto, w trakcie festynu odbywać się będą prezentacje stoisk. Czynny będzie też punkt Narodowego Funduszu Zdrowia. A tam zainteresowani uzyskają informacje na temat programu Profilaktyka 40 PLUS. Prowadzący punkt pomogą wypełnić ankietę, dzięki której otrzymamy e-skierowanie na badania. Będzie okazja potwierdzić profil zaufany, zalogować się do Internetowego Konta Pacjenta oraz uzyskać kartę EKUZ.

Od godz. 14 prowadzone będą bezpłatne konsultacje medyczne i badania poziomu glukozy oraz dla pierwszych 75 osób badania cholesterolu. Wykonywany będzie pomiar ciśnienia tętniczego, a także analiza składu masy ciała (plus porady dietetyka). Konsultacji udzielać będzie lekarz POZ (w godz. 14-16), fizjoterapeuta i specjaliści do spraw lecznictwa uzdrowiskowego. Zaplanowano badania mammograficzne w mammobusie (dla pań w wieku 50-69 lat, które w ostatnich 24 miesiącach nie wykonywały profilaktycznej mammografii).

Uwaga! Na imprezie pojawi się szczepionkobus, gdzie będzie można wykonać sczepienie przeciw COVID-19.

REGULAMIN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie