MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są...
fot. Castorly Stock/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Brokuły

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są brokuły, a już jedna porcja o wadze 100 g obfituje w 117 mcg witaminy B9. Te zielone różyczki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają pracę jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Brokuły to również źródło cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Wykazano, że spożywanie minimum 100 g brokułów tygodniowo znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Dodatkowo w badaniach naukowych zaobserwowano, że systematyczne jedzenie brokułów może zmniejszyć o 10 proc. ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Zobacz również

Niemcy - Węgry NA ŻYWO. Niemcy znów pokażą moc w ofensywie? Gdzie oglądać?

NOWE
Niemcy - Węgry NA ŻYWO. Niemcy znów pokażą moc w ofensywie? Gdzie oglądać?

Skrót meczu Włochy - Albania. Trzy gole na koniec pierwszej soboty z Euro

Skrót meczu Włochy - Albania. Trzy gole na koniec pierwszej soboty z Euro

Polecamy

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Płaca minimalna wyższa od lipca 2024 i ponownie od stycznia 2025. To aktualne kwoty!

Płaca minimalna wyższa od lipca 2024 i ponownie od stycznia 2025. To aktualne kwoty!

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach