MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są...
fot. Castorly Stock/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Brokuły

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są brokuły, a już jedna porcja o wadze 100 g obfituje w 117 mcg witaminy B9. Te zielone różyczki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają pracę jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Brokuły to również źródło cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Wykazano, że spożywanie minimum 100 g brokułów tygodniowo znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Dodatkowo w badaniach naukowych zaobserwowano, że systematyczne jedzenie brokułów może zmniejszyć o 10 proc. ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Zobacz również

Upalne dni lepiej smakują nad wodą. Gdzie w woj. lubelskim działają kąpieliska?

Upalne dni lepiej smakują nad wodą. Gdzie w woj. lubelskim działają kąpieliska?

Pożar w Katowicach. Altana na terenie ogródków działkowych zajęła się ogniem

Pożar w Katowicach. Altana na terenie ogródków działkowych zajęła się ogniem

Polecamy

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!

Główna wygrana w grze Lotto padła we Włocławku. Czwarta w 2024 roku

Główna wygrana w grze Lotto padła we Włocławku. Czwarta w 2024 roku

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego