MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Pamięć o sąsiadach naszych babć i dziadków. Szkoła na Kierkowie to lekcja historii

Pamięć o sąsiadach naszych babć i dziadków. Szkoła na Kierkowie to lekcja historii

Coroczny objazd pól w gminie Chrzypsko Wielkie

Coroczny objazd pól w gminie Chrzypsko Wielkie

Polecamy

Przyszłość gamingu i kariera e-sportowa. Niezwykłe wydarzenie dla młodzieży

Przyszłość gamingu i kariera e-sportowa. Niezwykłe wydarzenie dla młodzieży

Przepiękna atrakcja Dolnego Śląska. To nią zachwyciło się UNESCO

Przepiękna atrakcja Dolnego Śląska. To nią zachwyciło się UNESCO

Ma 81 lat i pokonuje wszelkie granice. Po 60-tce weszła na Mont Blanc!

HIT DNIA
Ma 81 lat i pokonuje wszelkie granice. Po 60-tce weszła na Mont Blanc!