Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2020. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach

Jakub Stykowski
Jakub Stykowski
Składniki na 1 porcję:
• 400 g gotowej mieszanki na zupę grzybową, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta”
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 1 litr bulionu jarskiego
• 100 ml śmietany do zup (30 proc.)
• 60 g mąki
• 80 g masła
• sól, pieprz, czosnek
• natka pietruszki

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle do zeszklenia. Obniżamy temperaturę, dodajemy mrożoną gotową mieszankę na zupę grzybową, podsmażamy. 

Namoczone kilka godzin wcześniej w zimnej wodzie grzyby, najlepiej borowiki, odsączamy, wody jednak nie wylewając, bo przyda nam się później. Odsączone grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do warzyw. 

Następnie dolewamy po trochu uprzednio przygotowany bulion jarski, jeszcze raz zmniejszamy temperaturę i pozwalamy się naszej zupie powolutku grzać przez około godzinę, dodając jeszcze sól i pieprz do smaku, a jeśli ktoś lubi – także czosnek. Możemy też dodać nieco wody, w której moczyły się grzyby, co podniesie smak i aromat zupy. 

Gdy warzywa będą miękkie, a wywar nabierze intensywnego smaku, dodajemy jeszcze śmietany, hartując ją najpierw odrobiną gorącego wywaru, by się nie zwarzyła. Jeśli ktoś lubi można też jeszcze zaciągnąć zupę odrobiną mąki, oczywiście też uprzednio rozprowadzonej gotującą się zupą. 

Na koniec, gdy zupę nalejemy już na talerze, możemy ją jeszcze podsypać dla koloru i smaku, odrobiną drobno posiekanej świeżej natki pietruszki.
Składniki na 1 porcję: • 400 g gotowej mieszanki na zupę grzybową, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta” • 50 g suszonych grzybów • 1 cebula • 1 litr bulionu jarskiego • 100 ml śmietany do zup (30 proc.) • 60 g mąki • 80 g masła • sól, pieprz, czosnek • natka pietruszki Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle do zeszklenia. Obniżamy temperaturę, dodajemy mrożoną gotową mieszankę na zupę grzybową, podsmażamy. Namoczone kilka godzin wcześniej w zimnej wodzie grzyby, najlepiej borowiki, odsączamy, wody jednak nie wylewając, bo przyda nam się później. Odsączone grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do warzyw. Następnie dolewamy po trochu uprzednio przygotowany bulion jarski, jeszcze raz zmniejszamy temperaturę i pozwalamy się naszej zupie powolutku grzać przez około godzinę, dodając jeszcze sól i pieprz do smaku, a jeśli ktoś lubi – także czosnek. Możemy też dodać nieco wody, w której moczyły się grzyby, co podniesie smak i aromat zupy. Gdy warzywa będą miękkie, a wywar nabierze intensywnego smaku, dodajemy jeszcze śmietany, hartując ją najpierw odrobiną gorącego wywaru, by się nie zwarzyła. Jeśli ktoś lubi można też jeszcze zaciągnąć zupę odrobiną mąki, oczywiście też uprzednio rozprowadzonej gotującą się zupą. Na koniec, gdy zupę nalejemy już na talerze, możemy ją jeszcze podsypać dla koloru i smaku, odrobiną drobno posiekanej świeżej natki pietruszki.
W Polsce na wigilijnym stole tradycyjnie stawia się 12 potraw. Zobacz najlepsze przepisy na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Najlepsze często są tradycyjne, ale prezentujemy też oryginalne przepisy na Święta. W naszej galerii tradycyjne przepisy kulinarne na dania, którymi zaskoczysz wszystkich gości.

Karp wigilijny ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wielbiciele karpia nie potrafią sobie wyobrazić bez niego wigilijnej wieczerzy. Są i tacy, którzy o karpiu nawet nie chcą myśleć - bo śmierdzi mułem i ma sporo ości...

Wszyscy jednak zgodnie przyznają, że to właśnie karp kojarzy się z wigilią i Bożym Narodzeniem. Przepisów na karpia jest mnóstwo - od tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, po nowoczesne i zaskakujące.

Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2020

Ponadto bardzo często na wigilijnych stołach pojawiają się barszcz, pierogi, czy zupa grzybowa. Znaleźliśmy też dla was niecodzienne propozycje. Już przygotowujecie się powoli do świąt? Zobaczcie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie w poniższej galerii.

Potrawy wigilijne - zobacz propozycje 12 potraw na stół

  • barszcz z uszkami
  • pierogi z kapustą i grzybami
  • kluski z makiem
  • karp smażony
  • karp w galarecie
  • krokiety z kapustą i grzybami
  • kapusta z grochem
  • kutia
  • makowiec
  • paszteciki z kapustą i grzybami
  • ryba po grecku

Oczywiście nie wszystkie z wymienionych dań muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Do potraw wiele rodzin przywiązuje własne tradycje, które praktykuje w czasie świąt.

Partner akcji
JUBILER DIAMENT

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto