W niedzielę 5 lutego 2023 r. W Muzeum Etnograficznym przy ul. Bulwary im. Marszałka Józefa Piłsudskiego 6 we Włocławku odbyło się spotkanie z cyklu „Niedziela z Kustoszem”. Można było poznać historię i tradycję wyrabiania serów oraz zakupić lokalne produkty. Zobaczcie zdjęcia z wydarzenia.
W pierwszą niedzielę lutego, w Muzeum Etnograficznym we Włocławku możliwe było zwiedzanie w ramach „Niedzieli z Kustoszem” wystawy pt. „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni”.
Była to świetna okazja, do zapoznania się z historią, tradycją i rodzajami wytwarzanych serów, jakie w warunkach domowych wyrabiały nasze babcie. Wszyscy zainteresowani mogli z bliska obejrzeć dawne sprzęty, dowiedzieć się jak działały, do czego służyły.
Po ekspozycji zwiedzających oprowadziła jej autorka etnograf Dorota Kalinowska, z pasją opowiadając o tajnikach produkcji serów, ich rodzajach oraz sprzęcie niezbędnym do ich przygotowania, wytwarzania oraz konserwacji.
Podczas „Kiermaszu wyrobów Mlecznych”, który miał miejsce w trakcie trwania wystawy, koneserzy serów mogli zakupić swojskie wyroby nabiałowe i kujawskie potrawy przygotowane na ich bazie, od
właścicielki ekologicznego gospodarstwa rolniczego Grażyny Gawineckiej, z rodzinnej firmy „Serwitt” Anny i Jana Wit” oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Bzówki” z Modzerowa.
W ofercie wystawców znalazły się m.in.
- gomółkiz ziołami,
- serniczki na zimno,
- mleko pełne,
- sery twarogowe białe i z dodatkami czarnuszką, kozieradką, z czosnkiem niedźwiedzim,
- pierogi leniwe i ruskie,
- zupę cebulowo– serową
- ponadto:
- dżemy z pigwy, pigwowca, wiśni,
- a nawet domowej roboty nalewki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?