Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi chorobami nie powinny jeść mandarynek. Zobacz, komu mogą zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Mandarynki to ulubiony owoc Polaków, po który sięgamy głównie jesienią i zimą. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tych cytrusów. Mandarynki traktuje się jak młodsze siostry pomarańczy, jednak dużo bardziej słodkie i łatwiejsze w obieraniu. Wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycje skóry, hamują procesy starzenia. Niestety, nie każdy może jeść mandarynki. Zobaczcie, kiedy lepiej ich unikać.

Mandarynka powinna być słodka i soczysta. Wybierając je w sklepie powinniśmy wybierać te najbardziej pomarańczowe lekko miękkie ze skórą mocno przylegającą do owocu. Powinna mieć też intensywny aromat.

Koniecznie przeczytaj:Mandarynki - oto skutki jedzenia tych owoców. To dzieje się z nami, gdy jemy dużo mandarynek

Bardzo intensywny zapach mandarynek wiąże się z obecnością flawonoidów i związków fenolowych.

Mandarynki są również ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, kwas foliowy oraz potas.

Mandarynki to jedne z bezpieczniejszych owoców. Mogą je spożywać nawet osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego).

Dostępnych jest wiele odmian mandarynek, jednak najpopularniejsze są klementynki.

Oni nie powinni jeść mandarynek

W poniższej galerii zobaczcie jakie są przeciwwskazania do jedzenia mandarynek:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto