MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 61
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rozdrobniony susz roślinny w kolorze zielonym z dodatkiem...
fot. gov.pl

Oto 100 kujawsko-pomorskich wytworów regionalnych wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Zobacz listę, przepisy, zdjęcia

Polanka – herbatka z macierzanki

Rozdrobniony susz roślinny w kolorze zielonym z dodatkiem suszonych płatków kwiatów w kolorze fioletowym
Macierzanka znana była już w czasach starożytności. Dawniej wierzono, że odstrasza skorpiony i węże. W lecznictwie ludowym stosowana była jako lek na dolegliwości kobiece, przy stłuczeniach i reumatyzmie.

Na tereny województwa Kujawsko-Pomorskiego, sadzonki macierzanki przybyły w latach 60-tych, wraz z migrującą z obszarów Lubelszczyzny ludnością, która posiadała szeroką wiedzę na temat zielarstwa.

Dawniej roślinę tę traktowano z czcią, i zgodnie z tradycją święcono ją w wiankach, podczas Oktawy Bożego Ciała.

Macierzanka porasta głównie leśne, nasłonecznione polany, przez co nazywana jest potocznie „Polanką”. Na przestrzeni wieków nazywana m.in.: macierzanką piaskową, cząbrem leśnym lub macierzaduszką. Rośnie w formie naturalnych skupisk, nie jest formowana w rzędy, ani nawożona. Jest w pełni mrozoodporna. To niska krzewinka o wiotkich, płożących się i łatwo zakorzeniających się pędach. Liście i kwiaty są drobne. Płatki macierzanki mają kolor różowy lub fioletowy. Planka kwitnie od czerwca, aż do końca września. Zbioru dokonuje się w fazie początkowego kwitnięcia, w pogodnie dni, po obeschnięciu z porannej rosy. Ostrymi nożycami ścina się pędy o długości nie przekraczającej zdrewniałych gałązek u dołu rośliny. Zebrany surowiec powinien być przechowywany w przewiewnych koszach wykonanych z naturalnych materiałów, albo w płóciennych workach.

Aby w pełni zachować jakość surowca, istotny jest etap suszenia. Świeże ziele i kwiat po ścięciu należy rozłożyć cienką warstwą na płótnie. Proces suszenia przeprowadza się w sposób naturalny, w ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu lub suszarni, gdzie temperatura nie przekracza 35ºC. Wzorowy susz macierzanki powinien być kruchy o zielonej barwie liści, fioletowej brawie kwiatów i słomkowym odcieniu łodygi. Tak sporządzony surowiec przechowuje się w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, albo płóciennym koszu z dala od słońca.

Napar z macierzanki, przygotowuje się z 1 łyżki rozdrobnionego ziela, zalewając szklanką wrzątku i zaparza pod przykryciem od 5 do 10 minut. Po zaparzeniu przecedza się i nadaje do spożycia.

Zobacz również

IV LIGA PIŁKARSKA. Trzebinia wygrywa z Niwą i pozostaje w grze o utrzymanie. ZDJĘCIA

IV LIGA PIŁKARSKA. Trzebinia wygrywa z Niwą i pozostaje w grze o utrzymanie. ZDJĘCIA

Nowy kiosk profilaktyczny w siedzibie NFZ. Korzystaj bezpłatnie i bez limitu!

Nowy kiosk profilaktyczny w siedzibie NFZ. Korzystaj bezpłatnie i bez limitu!

Polecamy

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE