Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oto skutki jedzenia ogórków kiszonych. Te osoby nie powinny ich jeść

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Ogórki kiszone to zdecydowanie jeden z ulubionych dodatków Polaków. Goszczą często na wielu stołach w naszym kraju. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapki czy zupy. Mają masę zastosowań i wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Warto je jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niestety nie każdy powinien sięgać po ogórki kiszone. Kto powinien ich unikać? Sprawdzamy.

Kiszonki, wśród nich także ogórki mają bardzo dobry wpływ na nasz układ odpornościowy. A zawarte w nich witaminy z grupy B, C, K, E i A poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Wraz z modą na zdrowe jedzenie ogórki kiszone trafiły wysoko na listę produktów, po które warto sięgać.

Kiszonki to bomba witaminowa. Są między innymi źródłem witaminy C, E i betakarotenu. Wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową. To wyrazisty dodatek do potraw.

Sam ogórek jest jednym z najstarszych warzyw, znany był w Indiach, starożytnej Grecji czy Rzymie. Produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana ponad 2 tysiące lat przed naszą erą w Mezopotamii. Już wtedy był to sposób na przetwarzanie żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość. Już wtedy odkryto "cudowne" właściwości ogórków kiszonych i wykorzystywano je w medycynie i kosmetyce.

Te osoby nie powinny jeść kiszonek

Choć ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowa wersja przetworzonej żywności, nie każdy może je jeść. Zobaczcie w galerii poniżej komu mogą one zaszkodzić:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto