Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak prawdziwego kebabu poznacie właśnie tu

Kamil Wołoszyn
fot. kebab king
Od 9 maja przy ul. Świdnickiej we Wrocławiu działa nowy lokal. Już podczas pierwszej wizyty można zauważyć, że nie jest to zwykły bar z kebabem, jakich wiele w naszym mieście. Kebab King to nie tylko klasyczna bułka z pieczoną wołowiną lub kurczakiem. W menu jest ponad 60 pozycji, więc każdy znajdzie coś trafiającego w jego podniebienie.

Król kebabów to klimat i smaczne jedzenie

Sieć gastronomiczna rozpoczęła swoją działalność pod nazwą Kebab King dokładnie cztery lata temu. Pierwsze lokale powstały w Turcji oraz Danii i w tych państwach cieszą się one dużą popularnością.
- Wchodząc na rynek polski, początkowo zdecydowaliśmy się na kilka punktów w Warszawie i okolicach, a obecnie przedstawiamy naszą bogatą kuchnię wrocławianom - mówi właściciel lokalu Nasir Bilgin. - Działamy wprawdzie niewiele ponad dwa tygodnie, a już cieszy mnie zadowolenie klientów, którzy podkreślają, że walorami naszego lokalu są świetny klimat i smaczne jedzenie.

Wnętrze lokalu utrzymane jest w klimacie Bliskiego Wschodu. Na ścianach umieszczono kolorowe fototapety i kolaże przedstawiające krajobrazy oraz zabytki kultury Azji Mniejszej, a w szczególności Kurdystanu, a w tle przygrywa nam tradycyjna kurdyjska muzyka.

W menu znajdziemy również dania greckie

W karcie znajdziemy dania kuchni bliskowschodniej i śród-ziemnomorskiej serwowane w taki sam sposób jak w Kurdystanie. Jedyną zmianą jest włączenie do dań frytek, których w ojczyźnie kebaba się nie je. Zamiast nich podaje się tradycyjne dodatki do potraw tamtego regionu, czyli ryż i kaszę.

- Cieszymy się, że dzięki naszemu bogatemu menu każdy znajdzie coś dla siebie. W naszej ofercie znaleźć można standardowe kebaby w bułce lub cieńkim cieście, jak i bardziej wyszukane potrawy - tłumaczy właściciel Kebab Kinga. - Na przykład iskender kebab to danie typowe dla naszej kuchni, które cieszy się sporym powodzeniem u gości - dodaje.

Danie to przygotowywane jest z pieczonego mięsa z wołowiny i cielęciny z grillowanym chlebem, sosem pomidorowym i jogurtem naturalnym (25 złotych). Ciekawą propozycją jest beyti sarma, czyli grillowane mięso mielone z cielęciny i czosnkiem zawinięte w cieńkim chlebie i podane w kilkunastu małych porcjach (24 złote).

Najtańszym daniem obiadowym jest mały talerz z kebabem (grillowane mięso, surówki, sos) w cenie 15 złotych.
W karcie dań uwzględniono także pozycje wegetariańskie. Wśród nich znajdziemy między innymi grecką moussakę, przygotowywaną według tradycyjnego przepisu ze smażonego bakłażana, cukinii oraz sosu beszamelowego (18 złotych) lub smażony szpinak z ryżem i zapiekanym serem (16 złotych).

Osoby, które chcą zamówić klasyczny kebab, będą mogły wybrać z jedenastu propozycji (w bułce lub cieńkim chlebie) w cenie od 11 do 18 złotych. Nowością są tak zwane king boxy z wołowiną lub kurczakiem. Jest to pieczone mięso z warzywami, frytkami i sosem zamknięte w poręcznym pudełku (12 złotych).

Lokal Kebab King przy ul. Świdnickiej 24/26 jest czynny od poniedziałku do czwartku oraz w niedziele w godzinach 10-24, a także w piątki i soboty do godziny 4.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto