Spis treści
Okazuje się, że w tym wszystkim - we właściwościach miodu - sprawą drugorzędną jest, z jakich kwiatów pszczoły zebrały nektar. Chociaż, przyznać trzeba, wpływa to zasadniczo na smak, kolor i zapach miodu.
Nektar czy spadź to jeszcze nie miód. Pszczoły muszą ten surowiec przerobić, dodając do niego enzymy i inhibinę.
W trakcie przeróbki nektaru na miód, pszczoły odparowują również nadmiar wody.
Takie są wskazówki, by miód zachował swoje właściwości
- Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach.
- Optymalna temperatura przechowywania miodu to 6-10 stopni Celsjusza
- Dojrzały miód nektarowy może być przechowywany, bez utraty swoich właściwości smakowych i zapachowych, przez 3 lata.
- Szybkość krystalizacji miodu zależy od temperatury, zawartości glukozy i wody.
- Im więcej glukozy, tym miód szybciej się krystalizuje.
- Miodu nie powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, gdyż po upływie 6 miesięcy traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, a po 18 miesiącach znikają one prawie całkowicie.
- Za dobre pomieszczenia do przechowywania miodu uważa się nieogrzewane piwnice.
- Na miód nie powinny działać promienie słoneczne.
- Miód należy przetrzymywać w czystych opakowaniach, bez obcych zapachów.
- Miód należy nabierać suchą łyżką.
- Rozrzedzanie uprzednio skrystalizowanego w sposób naturalny miodu jest możliwe bez utraty jego wartości w temperaturze do 40 st. C.
Takie są skutki jedzenia miodu. Zobacz w galerii
Ile miodu dziennie?
Na ogół przyjmuje się, by spożywać 3-6 łyżek stołowych (1 łyżka - 20g) miodu dziennie.
Dość dobre w skutkach jest tradycyjne przyjmowanie miodu, czyli łyżka miodu rozpuszczona w szklance ciepłej wody (z cytryną dla lepszego smaku) i wypijana 3 razy dziennie na pół godziny przez posiłkiem.
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Jeśli, otwierając słoik, widzisz na ściankach biały nalot, jest to dowód dużej zawartości glukozy w miodzie, co jest jak najbardziej prawidłowe.
Każdy prawdziwy, naturalny miód, krystalizuje się, czyli szybko zamienia się jego konsystencja z płynnej w twardą.
Wyjątkiem, jak mówią pszczelarze, jest miód akacjowy, który najdłużej pozostaje w płynnej formie.
Fałszywe jest więc przekonanie, że miód płynny to ten dobry, a skrystalizowany - zły. Jest wręcz odwrotnie. Krystalizacja jest to proces tężenia miodu, który jest zupełnie naturalny i bezpieczny.
Czasem dochodzi do przegrzania miodu, gdy pszczelarz nie nadąża z jego rozlewaniem.
Miód traci wówczas wszystkie swoje właściwości, może też wytworzyć się w nim związek (HMF), który jest szkodliwy dla ludzi i pszczół. Jaka rada? Kupować u sprawdzonych producentów miodu.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Po około 2-3 tygodniach od zbioru dobry miód jest skrystalizowany.
Czy miód ze sklepu jest zdrowy?
Lepiej unikać miodu ze sklepu - mówi się o nim miód sztuczny. Jeśli na etykiecie jest informacja, że produkt jest mieszanką miodów z UE i spoza jej granic, lepiej zrezygnować z zakupu.
Takie są skutki jedzenia miodu. Zobacz w galerii
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?