Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak rozpoznasz prawdziwy miód, tak długo miód leczy. Pszczelarze radzą: Takie są skutki jedzenia miodu

Iwona Góralczyk
Iwona Góralczyk
Na ogół przyjmuje się, by spożywać 3-6 łyżek stołowych (1 łyżka - 20g) miodu dziennie. Dość dobre w skutkach jest tradycyjne przyjmowanie miodu, czyli łyżka miodu rozpuszczona w szklance ciepłej wody (z cytryną dla lepszego smaku) i wypijana 3 razy dziennie na pół godziny przez posiłkiem. Takie są skutki jedzenia miodu. Zobacz w galerii na kolejnych zdjęciach >>>
Na ogół przyjmuje się, by spożywać 3-6 łyżek stołowych (1 łyżka - 20g) miodu dziennie. Dość dobre w skutkach jest tradycyjne przyjmowanie miodu, czyli łyżka miodu rozpuszczona w szklance ciepłej wody (z cytryną dla lepszego smaku) i wypijana 3 razy dziennie na pół godziny przez posiłkiem. Takie są skutki jedzenia miodu. Zobacz w galerii na kolejnych zdjęciach >>>ze zbiorów GP
Korzystanie z produktów pszczół w celach leczniczych jest znane od niepamiętnych czasów. Cenimy to, co naturalne. Jednym z takich produktów jest miód. Jednak działanie lecznicze miodu jest różne w zależności od tego, jak miód został przez pszczelarza przygotowany do sprzedaży, jak się go przechowuje u producenta czy konsumenta, a także, jak ten miód się spożywa.

Spis treści

Okazuje się, że w tym wszystkim - we właściwościach miodu - sprawą drugorzędną jest, z jakich kwiatów pszczoły zebrały nektar. Chociaż, przyznać trzeba, wpływa to zasadniczo na smak, kolor i zapach miodu.

Nektar czy spadź to jeszcze nie miód. Pszczoły muszą ten surowiec przerobić, dodając do niego enzymy i inhibinę.

W trakcie przeróbki nektaru na miód, pszczoły odparowują również nadmiar wody.

Takie są wskazówki, by miód zachował swoje właściwości

  • Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach.
  • Optymalna temperatura przechowywania miodu to 6-10 stopni Celsjusza
  • Dojrzały miód nektarowy może być przechowywany, bez utraty swoich właściwości smakowych i zapachowych, przez 3 lata.
  • Szybkość krystalizacji miodu zależy od temperatury, zawartości glukozy i wody.
  • Im więcej glukozy, tym miód szybciej się krystalizuje.
  • Miodu nie powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, gdyż po upływie 6 miesięcy traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, a po 18 miesiącach znikają one prawie całkowicie.
  • Za dobre pomieszczenia do przechowywania miodu uważa się nieogrzewane piwnice.
  • Na miód nie powinny działać promienie słoneczne.
  • Miód należy przetrzymywać w czystych opakowaniach, bez obcych zapachów.
  • Miód należy nabierać suchą łyżką.
  • Rozrzedzanie uprzednio skrystalizowanego w sposób naturalny miodu jest możliwe bez utraty jego wartości w temperaturze do 40 st. C.

Takie są skutki jedzenia miodu. Zobacz w galerii

Ile miodu dziennie?

Na ogół przyjmuje się, by spożywać 3-6 łyżek stołowych (1 łyżka - 20g) miodu dziennie.
Dość dobre w skutkach jest tradycyjne przyjmowanie miodu, czyli łyżka miodu rozpuszczona w szklance ciepłej wody (z cytryną dla lepszego smaku) i wypijana 3 razy dziennie na pół godziny przez posiłkiem.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Jeśli, otwierając słoik, widzisz na ściankach biały nalot, jest to dowód dużej zawartości glukozy w miodzie, co jest jak najbardziej prawidłowe.

Każdy prawdziwy, naturalny miód, krystalizuje się, czyli szybko zamienia się jego konsystencja z płynnej w twardą.
Wyjątkiem, jak mówią pszczelarze, jest miód akacjowy, który najdłużej pozostaje w płynnej formie.
Fałszywe jest więc przekonanie, że miód płynny to ten dobry, a skrystalizowany - zły. Jest wręcz odwrotnie. Krystalizacja jest to proces tężenia miodu, który jest zupełnie naturalny i bezpieczny.

Czasem dochodzi do przegrzania miodu, gdy pszczelarz nie nadąża z jego rozlewaniem.
Miód traci wówczas wszystkie swoje właściwości, może też wytworzyć się w nim związek (HMF), który jest szkodliwy dla ludzi i pszczół. Jaka rada? Kupować u sprawdzonych producentów miodu.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Po około 2-3 tygodniach od zbioru dobry miód jest skrystalizowany.

Czy miód ze sklepu jest zdrowy?

Lepiej unikać miodu ze sklepu - mówi się o nim miód sztuczny. Jeśli na etykiecie jest informacja, że produkt jest mieszanką miodów z UE i spoza jej granic, lepiej zrezygnować z zakupu.

Takie są skutki jedzenia miodu. Zobacz w galerii

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto