TOP 10 zalet jedzenia kiszonek. Zobacz jak wpływają na nasz organizm

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii TOP 10 zalet jedzenia kiszonek
Zobacz w galerii TOP 10 zalet jedzenia kiszonek Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Poznaj 10 zalet jedzenia kiszonek. Organizm Ci podziękuje za włączenie ich do diety.

Zobacz wideo: 2023 jest Rokiem Mikołaja Kopernika w woj. kujawsko-pomorskim

Kiszenie zmniejsza wyjściową zawartość cukru w warzywach i owocach, tym samym obniża się ich kaloryczność. Zwiększa też strawność warzyw i owoców, bo eliminuje z produktów niektóre niepożądane substancje uważane np. gazotwórcze cyjanki, tioglikozydy oraz zmniejsza poziom substancji antyodżywczych (kwas szczawiowy i azotany).

Poznaj z naszej galerii 10 zalet jedzenia kiszonek

Choć nie jest prawdą, że kiszonki mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce, to fermentacja stabilizuje witaminę C. Nie ulega ona rozpadowi. Ponadto w kiszonkach mamy silne przeciwutleniacze – witaminy A i E. Służą one nie tylko wyglądowi skóry, włosów i paznokci, ale także przeciwdziałają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania np. na nowotwory.

Podczas fermentacji powstają witaminy B2 i PP. Kiszonki mają ich znacznie więcej niż produkt surowy. Witaminy te korzystnie wpływają m.in. na układ nerwowy, przemianę materii, regenerację tkanek, funkcjonowanie mózgu

Fermentacja zwiększa też przyswajalność wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się je w profilaktyce osteoporozy, osteopenii i anemii.

Kiszonki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne:

  • witaminy A, B, C, E i PP
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • magnez
  • fos­for

Warto wiedzieć, że podczas kiszenia powstaje acetylocholina, która poprawia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi, wspomaga przekazywanie bodźców nerwowych. Wpływa korzystnie na serce, pracę przewodu pokarmowego, procesy pamięciowe, sprawność mięśni i odpoczynek organizmu. Włączenie kiszonek do menu wspomaga odnowę flory bakteryjnej, osłabionej np. przez antybiotyki lub częste stosowanie leków przeciwbólowych.

Jakie warzywa/owoce nadają się do kiszenia?

  • kapusta
  • ogórki
  • pomidory
  • arbuz
  • cukinia
  • kalafior
  • rzodkiewki
  • kalafior
  • papryka
  • buraki
  • marchew
Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Czytaj w serwisie Nasze Miasto
Takie są modne paznokcie na marzec . Zobacz propozycje modnego manicure na początek wiosny

Chcesz wyglądać stylowo wiosną? Prezentujemy najmodniejsze kolory wiosennych ubrań

Zobacz w galerii TOP 10 zalet jedzenia kiszonek

TOP 10 zalet jedzenia kiszonek. Zobacz jak wpływają na nasz organizm

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: TOP 10 zalet jedzenia kiszonek. Zobacz jak wpływają na nasz organizm - Golub-Dobrzyń Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie