MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej),...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

TOP 12 deserów z czasów PRL. Zobacz kultowe słodkości z kawiarni i domów

Krem sułtański - przepis

Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej), 30 g cukru pudru, 20 g kakao, 50 g rodzynek, 60-70 ml rumu, 10 małych bezików
Wykonanie: rodzynki przelewamy wrzątkiem na sicie, wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder, ubijamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników, chwilę, na najniższych obrotach miksera. Na dno pucharków wrzucamy połowę pokruszonych bezików i odcedzonych rodzynek. Nakładamy białą bitą śmietanę. Przed podaniem posypujemy resztą pokruszonych bez i rodzynek.

Zobacz również

W sobotę wyjedzie na ulice Zielonej Góry Tramwaj zwany pożądaniem...

W sobotę wyjedzie na ulice Zielonej Góry Tramwaj zwany pożądaniem...

Ekstraliga rugby: pierwszy taki finał w historii, gdzie obejrzeć transmisję?

Ekstraliga rugby: pierwszy taki finał w historii, gdzie obejrzeć transmisję?

Polecamy

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Jak wybrać transporter dla kota? Komfort i bezpieczeństwo są najważniejsze

Jak wybrać transporter dla kota? Komfort i bezpieczeństwo są najważniejsze