Zobacz wideo: Pensja minimalna w 2023. Będzie dwukrotna podwyżka
Zespół Szkół Chemicznych zorganizował w środę warsztaty kulinarne, podczas których przygotowywano potrawy z gęsi kołudzkiej. Warsztaty i prezentacje szlaku kulinarnego dla uczniów poprowadził Piotr Lenart, znany pasjonat kuchni i organizator wydarzeń kulinarnych.
Z wykładem dotyczącym gęsi kołudzkiej wystąpiła dr Halina Bielińska, zastępca dyrektora Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.
Imprezę zakończyła prezentacja przygotowanych dań i poczęstunek.
- Mamy przepiękną porę na gęsinę, a uważam, że jest w niej niewykorzystany potencjał - mówi Piotr Lenart. - Staram się zawsze wracać do tradycji i korzystać z dziedzictwa kulinarnego. Nasza potrawa z gęsi jest prosta, a wykwintna. Jeżeli mamy dobre mięso z gęsi zagrodowej to wystarczy sól, pieprz, czosnek, majeranek i cząber.
Przygotowane w "Chemiku" potrawy wezmą udział w czwartkowym Festiwalu Gęsiny w Przysieku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?