„Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs adresowany do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. Uczestnicy poznają m.in. nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw.
Zobacz także: Pokaz dla gimnazjalistów [WIDEO, ZDJĘCIA]
W ogólnopolskim finale rywalizowało siedem szkół z siedmiu województw. Wśród najlepszych była drużyna ZSRCKU w Kościelcu, którą reprezentowali Michalina Marciniak, Łukasz Czerczak oraz Mateusz Popielarz. Przedstawicielką nauczycieli była Katarzyna Hryciuk.
- Każda ze startujących ekip dostała tzw. Black Box. Znajdowały się w nim produkty z których, po przygotowaniu własnych receptur, każdy musiał ugotować przystawki i dania główne - mówi Katarzyna Hryciuk, nauczycielka ZSRCKU w Kościelcu.
Zobacz także: Łukasz Konik w ZSRCKU [WIDEO, ZDJĘCIA]
W kategorii najlepsza drużyna i najlepszy projekt lekcji zwyciężył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 Gastronomik w Łodzi. Najaktywniejszą szkołą okazała się ekipa ZSRCKU w Kościelcu. Nagrodą jest udział w drugiej edycji konkursu "Dzień z Podravką". ZSRCKU będzie gospodarzem I warsztatów tej edycji.
Pomysłodawcą projektu była „Fundacja Łączenia Światów” , a mecenasem firma Podravka Polska. Warsztaty poprowadził Łukasz Konik.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?