Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowali "Szare kluski po Kujawsku" w Izbie Regionalnej TMK Radziejów. Zdjęcia

Karol Szmagalski
Uczniowie IV Technikum Żywienia wraz z Wiolettą Łodygowską i Adrianą Burczyk-Sztejkowską nauczycielkami z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce
Uczniowie IV Technikum Żywienia wraz z Wiolettą Łodygowską i Adrianą Burczyk-Sztejkowską nauczycielkami z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce Karol Szmagalski
Kluski ziemniaczane serwujemy okraszone skwarkami z boczku, z białym serem i zeszkloną cebulką. Boczek możemy zamienić na słoninkę lub na kiełbasę. Sycące i pyszne danie. Z tym tematem w piątek 1 lutego 2024 roku w Izbie Regionalnej zmierzyli się w kujawskim gotowaniu uczniowie IV Technikum Żywienia wraz z Wiolettą Łodygowską i Adrianą Burczyk-Sztejkowską, nauczycielkami z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce odwiedzili Izbę, żeby w niej pogotować. Przybyli z wielkim zainteresowaniem zapoznali się ze zgromadzonym tu eksponatami, wysłuchali ciekawych informacji. Zobaczcie zdjęcia.

Troszkę pracochłonne. Kluski ziemniaczane są często przygotowywane na Kujawach w dni bezmięsne (piątki) lub soboty i stanowią podstawowe danie obiadowe lub są spożywane na kolację. Potrawa ta, ze względu na łatwość przygotowania i dostępność podstawowego składnika, jakim są ziemniaki spowodowała, że są spożywane bardzo często.

Przepis na kluski ziemniaczane od lat nie uległ on żadnym zmianom: duże kartofle obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, po starciu lekko odcisnąć, Podstawowym surowcem do wyrobu szarych klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarą barwę. Charakterystyczne jest to, że do sporządzania klusek używa się startych na drobnej tarce surowych ziemniaków również ziemniaków gotowanych). Podaje się je jako danie samodzielne, okraszane skwarkami ze świeżej lub wędzonej słoniny z dodatkiem białego sera.

Z tym tematem w piątek 1 lutego 2024 roku w Izbie Regionalnej zmierzyli się w kujawskim gotowaniu uczniowie IV Technikum Żywienia wraz Wiolettą Łodygowską i Adrianą Burczyk-Sztejkowską nauczycielkami Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce odwiedzili Izbę, żeby w niej pogotować. Przybyli z wielkim zainteresowaniem zapoznali się ze zgromadzonym tu eksponatami, wysłuchali ciekawych informacji.

Fotorelacja

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto