Brukselka ma dużą zawartość soli mineralnych i błonnika.
Stanowi źródło witamin:
- B1, B2, B3, B5, B6,
- C,
- E,
- K i H.
Zawiera ponadto sporo kwasu foliowego, który przyda się szczególnie kobietom w ciąży.
Brukselka ma jednak i wadę: ma wysoką zawartość goitrogenów, które utrudniają przyswajanie jodu ze spożywanego jedzenia. Dlatego też nie powinna być łączona z potrawami i produktami bogatymi w jod, a należą do nich zwłaszcza świeże ryby, małże, krewetki, ostrygi, ale też kurczak, wołowina, biała i zielona fasola, szpinak, jagody, truskawki, jabłka, ziemniaki, jajka i produkty mleczne.
Brukselka ma dość niską wartość kaloryczną (37 kcal w 100 gramach) i dużą zawartość substancji odżywczych.
Należy pamiętać, że to warzywo ma działanie wzdymające, dlatego nie powinno być podawane dzieciom poniżej 7. miesiąca życia.
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdź w naszej galerii:
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?