W skrócie
Najdroższym elementem tiramisu pistacjowego będzie dobrej jakości pasta wykonana z samych z orzechów. Można ją zrobić samemu poprzez zmielenie w robocie kuchennym obranych z łupin i uprażonych pistacji. Można też kupić produkt zrobiony całkowicie z zielonych orzeszków. Odradzam użycie kremu pistacjowego, który często ma śladowe ilości pistacji i uzupełniany jest tłuszczami utwardzonymi, cukrem i sztucznymi aromatami. Zobacz przepis na apetyczny deser pistacjowy z mascarpone.
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie tiramisu pistacjowego
Tiramisu pistacjowe – przepis na włoski deser
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut + 4 godziny schładzania w lodówce
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 łyżki pasty pistacjowej,
- 350 ml mocnej kawy espresso,
- 200 g biszkoptów savoiardi,
- 20 g rozkruszonych pistacji.
Opcjonalnie:
- 10 g kakao do dekoracji.
Czytaj także: Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem
Jak zrobić tiramisu pistacjowe?
Przygotowanie:
- Jajka należy umyć, sparzyć gorącą wodą i oddzielić żółtka od białek. Białka przydadzą się na przykład do bezy.
- W czystej metalowej lub szklanej misce należy ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Taki kogel-mogel należy doprawić szczyptą soli, aby skontrastować słodki smak deseru.
- Następnie cały czas miksując, do żółtek należy dodać porcjami serek mascarpone.
- Do gotowej masy mascarpone należy dodać pastę pistacjową.
- Gotowa masa do tiramisu pistacjowego może wydawać się dość płynna, ale w trakcie chłodzenia zyska upragnioną lekką i kremową konsystencję.
- W prostokątnym naczyniu żaroodpornym należy układać warstwy tiramisu pistacjowego.
- Świeżo zaparzone espresso należy wlać do głębokiego talerza, aby lekko wystygło. Ułatwi to także maczanie biszkoptów savoiardi.
- Biszkopty należy maczać w kawie i układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu należy rozłożyć krem z mascarpone i pistacją. Proces należy powtórzyć jeszcze raz, aż skończą się składniki.
- Na wierzchu tiramisu pistacjowego należy rozsypać rozkruszone orzeszki pistacjowe.
- Przygotowane tiramisu pistacjowe należy włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, aż całkowicie krem stężeje, schłodzi się oraz biszkopty zmiękną.
- Przed podaniem można oprószyć tiramisu według uznania łyżką kakao.
Czytaj także: Nieziemskie ciasto drożdżowe z pistacjami do kawy. Poznaj przepis na finezyjne pistacjanki
Tiramisu pistacjowe bez jajek
Jeżeli obawiacie się spożycia żółtek na surowo, to możecie je pominąć. Zamiast tego zachęcamy do zrobienia kremu pistacjowego do tiramisu na bazie mascarpone i ubitej na sztywno słodkiej śmietanki. Lekkości może nadać także ubita na sztywno aquafaba, czyli woda z ciecierzycy z puszki. Każda z tych opcji sprawi, że krem będzie lżejszy niż zrobiony na samym mascarpone. Jeśli nie chcecie dodawać ekstra kalorii, tiramisu pistacjowe na samym mascarpone będzie również smaczne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?