Zobacz wideo: Nowe mandaty od straży miejskiej - mają większe uprawnienia
Ten dzień w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Starym Brześciu, gmina Brześć Kujawski upłynął pod znakiem pieczywa. W tym tygodniu bowiem w placówce obchodzony był Tydzień Chleba Żytniego. Punktem kulminacyjnym był pokaz i degustacja chleba wypieczonego przez uczniów. Pieczywo przygotowano z dodatkami – pastą jajeczną, rybną, twarożkiem, smalcem oraz dżemami.
- Poświęcamy tydzień na chleb żytni, bo to on właśnie jest bardzo zdrowy, wiadomo o tym od dawien dawna - mówi Małgorzata Kurdupska, nauczyciel przedmiotów zawodowych. - Myślę, że tajemnicą dobrego smaku chleba jest właściwy zakwas. Do tego dobrze przesiana mąka, porządnie wyrobione ciasto i chleb powinien się nam udać.
Przy okazji wydarzenia podsumowano też konkurs „Zdrowy chleb na naszym stole”, w którym pierwsze miejsce zajął Konrad Stępiński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?