Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Biała Karczma w Grudziądzu zmieniła się po Kuchennych Rewolucjach [opinie, menu, dania Magdy Gessler]

JJ
Restauracja Biała Karczma w Grudziądzu zmieniła się po Kuchennych Rewolucjach [opinie, menu, dania Magdy Gessler]
Restauracja Biała Karczma w Grudziądzu zmieniła się po Kuchennych Rewolucjach [opinie, menu, dania Magdy Gessler] Sławomir Kowalski
Kolejna Kuchenna Rewolucja w Grudziądzu tym razem w restauracji Biała Karczma.

Pochłonięta pracą właścicielka nie ma czasu dla rodziny, która od początku przeczuwała kłopoty, zaś lokal przynosi głównie straty. Jak zakończy się ta historia? „Biała karczma” to zabytkowy budynek, którego historia sięga XIX wieku. Stanowi charakterystyczny element panoramy nadwiślańskiej, doskonale widoczny od strony Starego Miasta w Grudziądzu.

Chociaż położony jest po drugiej stronie rzeki we wsi Michale, to bliskość mostu i przystani sprawiła, że już przed II wojną światową było to popularne wśród mieszkańców Grudziądza miejsce, nazywane wówczas „Białą oberżą”. Ze względu na sale taneczną i kawiarnią zawsze tętniło życiem. Po wojnie budynek niszczał, ponieważ przeszedł na własność spółdzielni ogrodniczej i pełnił funkcję magazynu.

Tak zdewastowaną „Białą karczmę” kupiła pani Jadwiga z mężem, którego spełnieniem marzeń miało być odrestaurowanie budynku i prowadzenie świetniej restauracji, tak popularnej jak przed wojną. Jednak remont okazał się bardzo kosztownym przedsięwzięciem, pochłaniającym nie tylko fundusze, ale i czas, tak, że mąż nie doczekał jego ukończenia. Pani Jadwiga jednak postanowiła spełnić marzenie swojego małżonka i z pomocą syna Tomasza doprowadziła wreszcie historyczny budynek do czasu dawnej świetności i przyjęciem sylwestrowym rozpoczęła „drugie życie” „Białej karczmy”.

Niestety szybko okazało się, że chociaż ludzie chętnie organizują tam tzw. imprezy okolicznościowe, to lokal w ogóle nie funkcjonuje jako restauracja i w tygodniu brakuje gości, którzy zamawialiby dania z karty. Z tego powodu restauracja nie zarabia na siebie. Pani Jadwiga sama dogląda wszystkiego, nawet zamieszkała w „Białej karczmie”, uważa, ze jedzenie mają bardzo dobre, a jednak gości brak. Tomek, prowadzi własny biznes, ale stara się doradzać mamie, ale jak sam przyznaje, oboje nie mają pomysłu, jak zachęcić ludzi do bywania w tym miejscu. Dlatego ostatnią deska ratunku wydaje się być Magda Gessler. - czytamy w opisie odcinka na stronie TVN.

Restauracja Biała Karczma w Grudziądzu zmieniła się po Kuchennych Rewolucjach [OPINIE, MENU] (pisownia oryginalna)

- Wysokie ceny. Ciężko znaleźć coś dla siebie. Zupa rybna z grzybami dobra jako zupa a nie jako rybna. Całość ratuje przesympatyczna Pani. - Tomi

- Na 5 gwiazdek ode mnie 1. Bronią się dania polecane przez Magdę Gessler. Innych nie oceniam gdyż nie próbowałam. Natomiast atmosfera, klimat i ogólne wrażenie kiepściutkie. Zresztą niewiele mogłam zobaczyć ponieważ po przyjściu zaproponowano mi miejsce w dużej sali,gdzie niestety zapomniano zapalić światło. O ile półmrok jest może romantyczny, o tyle zimno tam panujące już mniej. Dopiero na moja prośbę zapalono światło. Nie rozumiem dlaczego nie mogliśmy zająć miejsca w sali gdzie rewolucję przeprowadziła P. Magda Gessler? Były wolne stoliki i nawet gdy po godzinie opuszczałam lokal dalej były puste. Może obawa przed urodzeniem obrusów.? Hmmm... Rozumiem, że ocena potraw to bardzo osobista sprawa (każdy ma inny gust kulinarny)ale na litość boską klimat tworzą już restauratorzy i osoby zarządzające lokalem. Ogólne wrażenie niesympatyczne. Byłam tam pierwszy i ostatni raz. Nie polecam Karolina Felczak - Katarzyna

- Przemiła obsługa, czas oczekiwania na dania krótki, ceny niskie: naleśnik z katty Gesslerowej z fjutem cukrowym 15 zł (polecam, bardzo smaczny), de voille z fytkami i surówkami 22 zł, cocacola (0,3) 4 zł. Warto się wybrać, polecam - Alex

- Bardzo smaczne miejsce. Od trzech lat spotykamy się tam by przedyskutować z kolegami ważne sprawy i przede wszystkim smacznie zjeść - Paweł

- Obsługa 5 wystrój 3 jedzenie trochę trzeba popracować mięso ok smaczne kluski od smażone brak surówki duży minus. Naleśniki nie świeże zimne bez szału z orzechami (łupina gratis żeby zęby połamać) aczkolwiek ładnie podane. Jadłem już dziczyzny lepsze za mniejsze pieniądze Już tam mnie nie zobaczą. Pozdrawiam - Patryk

Jakie dania wprowadziła Magda Gessler?
- Carpaccio z piersi gęsiej na musie z wątróbek gęsich w towarzystwie borowików marynowanych i żurawiny - 25 zł
- Zupa rybna z grzybami leśnymi, faworek rybny - 16 zł
- Comber z jelenia kładziony na sosie grzybowym z kluskami ziemniaczanymi, okraszone wędzoną słoniną - 39 zł
- Naleśniki z fjutem (to syrop z buraka cukrowego, znany na Kujawach i Pomorzu), czekoladą i bitą śmietaną w towarzystwie orzechów włoskich - 15 zł

Najnowszy odcinek 17 sezonu Kuchennych Rewolucji będziemy mogli obejrzeć już w czwartek 8 marca 2018 roku o godzinie 21.30 w TVN.

Odcinek będzie dostępny bezpłatnie zaraz po zakończeniu emisji odcinka w TVN, czyli około godziny 22.30 w czwartek 22 lutego. tutaj

Gwiazdy i hitowe programy w wiosennej ramówce TVN/DDTVN

od 7 lat
Wideo

Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto