Ryba po grecku, pierniki, ciasto marchewkowe - takie przepisy na święta polecają panie z KGW spod Włocławka. Zdjęcia
Ciasto marchewkowe, piernik i ryba po grecku - takie potrawy pożemy podać gościom obiadu bożonarodzeniowego lub wieczerzy wigilijnej 2023.
Pierniczki pań z KGW "Fajne Babki z Józefowa" gmina Włocławek:
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
60 - 80 g przyprawy korzennej do piernika*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.
Pierniczki piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Ciasto wyjąć z lodówki.
Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać wieksze koła i układać na blaszce.
Na środku każdego koła położyć łyżeczkę (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek) dowolnego nadzienia. Na nadzienie najlepsze są powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, gęsta konfitura morelowa, twarda marmolada, marcepan. Unikamy rzadkich konfitur i dżemów. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.
Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce.