Właścicielami restauracji Lawendowy Dom w Czeladzi są Małgosia i Marcin. Marcin jest doświadczonym kucharzem. Przez 9 lat pracował na tym stanowisku w dużych, renomowanych hotelach. Decyzja o nazwie restauracji zapadła spontanicznie.
Małgosia do nazwy dopasowała wystrój: białe kredensy i białe stoły na tle lawendowych ścian. Trudno było jednak małżeństwu zdecydować się na charakterystyczne menu lokalu. Nie mieli pomysłu, nie wiedzieli, co wprowadzić do menu.
"Lawendowy dom"/„Francuska bajadera" mieści się przy rynku w Czeladzi. Wcześniej to miejsce to słynny „Lawendowy Dom", któremu jednak nie wiodło się zbyt dobrze. Dlatego właściciele zdecydowali się zaprosić Magdę Gessler, aby pomogła odnowić tę restaurację.
Francuska bajadera/Lawendowy Dom po Kuchennych Rewolucjach TVN [MENU]
- Bagietki z migdałowym ali oli
- Kurczak w sosie śmietanowo-winnym
- zupa cebulowa
- zupa krem z cukinii
- bagietki z wędzoną papryką
- ratatouille
- polędwiczki wieprzowe
- cassoulet
Francuska bajadera/Lawendowy Dom po Kuchennych Rewolucjach TVN [OPINIE]
- Powiem średnio, głównie biorę po uwagę wszystkie knajpy które były w tym miejscu bo pamiętam minimum 3 i w porównaniu z nimi tragedii nie ma. Myślę że w dużej mierze lokalizacja powoduje że trudno rozruszać tu coś konkretnego. Zjeść się da - Piotr
- Grzanki z wędzona papryka bardzo dobre, zupa krem z cukinii przepyszna, zupa cebula bardzo dobra, ratatuj ok. Schody zaczęły się przy zamówieniu herbaty - kelnerka przyniosła kubek mimo, że był zamówiony dzbanek- opowiada pani Ewa swoją wizytę we Francuskiej Bajaderze.
- Zupełnie przez przypadek odwiedziliśmy z żoną lokal. Krótkie podsumowanie: Lokalizacja jak i sam lokal bardzo urokliwy, super obsługa, krótki czas oczekiwania na posiłek, dania podawane w odpowiedniej kolejności, no i.... jedzonko przepyszne. Naprawdę polecamy... - Paweł
-Wystrój super, miejsce bardzo klimatyczne. Ale czy to przed Rewolucjami, czy po - ciągle brakuje tego "czegoś".
Jedzenie, szczerze mówiąc, bez szału. Miałam okazję jeść kurczaka w sosie śmietanowo-winnym, bagietkę pani Magdy Gessler i spróbować zupy cebulowej, która swoją drogą, smakuje jak z torebki- pisze pani Magda na stronie restauracji Francuska Bajadera.
Francuska bajadera/Lawendowy Dom po Kuchennych Rewolucjach TVN
- Było trochę dziwnie, bo zazwyczaj panią Magdę Gessler oglądamy w telewizji i to było dziwne uczucie kiedy się pojawiła u nas. Trochę był stres, bo tak naprawdę nie wiedzieliśmy czego się spodziewać. Sporo się zmieniło u nas. Zmienił się wystrój, wprowadziliśmy do menu dania zaproponowane przez panią Gessler. To kuchnia prowansalska, zostawiliśmy też dania ze starego menu. Wycofaliśmy potrawy, które mniej nam schodziły. Jesteśmy zadowoleni z rewolucji, przełożyło się to bezpośrednio na ilość klientów. W porównaniu do tego co było to jest rewelacja – dodaje.
Ten odcinek Kuchennych rewolucji możemy zobaczyć na player.pl: tutaj
Reżyserka „Kuchennych rewolucji” o Magdzie Gessler: To zderzenie z wulkanem energetycznym
źródło: Agencja TVN/x-news
Dlaczego lato sprzyja miłości?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?