Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie ZS Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu przygotowują pączki [zdjęcia]

WA
Wojciech Alabrudziński
Na korytarzu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu intensywne zapachy. To znak, że uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych zabrali się za smażenie pączków, jednego z tradycyjnych wypieków karnawałowych.

Tłusty Czwartek w tym roku przypada 8 lutego. Do tego czasu uczniowie poznają tajniki przygotowania tych słodyczy.

- Najważniejsza jest dobra receptura i tradycyjne składniki - mówi Anna Kozłowska, nauczyciel zawodu w ZS CKR. - My bazujemy na sprawdzonych przepisach. Liczy się dobra mąka prosto z młyna, odpowiednia liczba żółtek i porządne wyrobienie ciasta, tak by odchodziło od naczynia. Po usmażeniu w dobrym oleju z ziemniakiem gotowe pączki dekorowane są kolorowym lukrem i barwną posypką.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto