Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak się robi pyszne pączki na Tłusty Czwartek 2022. W Kowalu smażą pączki z obwódką [zdjęcia]

Wojciech Alabrudziński
Wojciech Alabrudziński
Smażenie pączków na Tłusty Czwartek w ZS CKR w Kowalu, 23 lutego 2022 roku.
Smażenie pączków na Tłusty Czwartek w ZS CKR w Kowalu, 23 lutego 2022 roku. Wojciech Alabrudziński/Elżbieta Woźniak
W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Odwiedziliśmy uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu, by zobaczyć, jak powinno się wykonywać tradycyjne pączki. Zobaczcie na zdjęciach, jak się produkuje pączki.

Zobacz wideo: 500 plus. Od lutego 2022 nowy nabór - wnioski tylko online

od 16 lat

24 lutego przypada Tłusty Czwartek. W środę w nowoczesnej pracowni kulinarnej Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu przygotowano ponad trzysta pączków.

W czwartek posmakują ich uczniowie szkoły i nauczyciele. Jak się produkuje pączki? Tajemnica tkwi w dobrym przepisie, najlepiej takim tradycyjnym, przekazywanym z pokolenia na pokolenie oraz sklejaniu i formowaniu, by podczas późniejszego smażenia nie wypłynęło nadzienie.

- Ważne, by porządnie uformować pączek, a potem tak smażyć, by miał obwódkę – mówi Elżbieta Woźniak, nauczyciel zawodu ZS CKR. - Nasze pączki mają obwódkę, a ona świadczy o tym, że pączki są puszyste i dobrze wyrobione.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto