Wyśmienite spaghetti neapolitańskie. Prosty sos pomidorowy zrobisz z pomidorów z puszki. Wypróbuj nasz przepis na pyszny i szybki obiad

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Sos do spaghetti neapolitańskiego można zrobić ze świeżych pomidorów lub użyć pomidorów z puszki
Sos do spaghetti neapolitańskiego można zrobić ze świeżych pomidorów lub użyć pomidorów z puszki Getty images/gbh007/zdjęcie ilustracyjne
Makaron spaghetti i prosty sos pomidorowy to podstawa przepisu na spaghetti neapolitańskie. Jest bardzo łatwe do przygotowania i doskonale smakuje. To świetny pomysł na pyszny obiad bez mięsa i łatwy, ale sycący posiłek, gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni.

W skrócie

Spaghetti neapolitańskie to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na włoską pastę. Jego bazą jest podłużny makaron spaghetti z pszenicy durum oraz sos pomidorowy. Można go zrobić ze świeżych pomidorów, ale to opcja dobra tylko w sezonie na pomidory, kiedy możemy dostać ładne, dojrzałe owoce. Sos do spaghetti możemy także zrobić z pomidorów z puszki i właśnie taki przepis chcę ci dzisiaj zaproponować. Spaghetti neapolitańskie warto posypać tartym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Połączenie tych prostych składników sprawia, że potrawa smakuje wyśmienicie.

Spaghetti neapolitańskie - przepis na pyszny i szybki obiad

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti Pasta La Vista,
  • pomidory krojone Pasta La Vista,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 płaska łyżeczka soli Na Szlaku Smaku,
  • pół łyżeczki pieprzu Na Szlaku Smaku,
  • do posypania parmezan (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej bazylii.

reklama

Polecam także: Pyszna sałatka caprese. Prawdopodobnie najlepsza włoska sałatka

Jak zrobić spaghetti neapolitańskie?

  1. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam oliwę, a następnie wrzuciłam pomidory z puszki, które rozdrobniłam widelcem.
  2. Pomidory doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem. Podgrzewałam tak długo, aż się rozpadły i powstał pomidorowy sos.
  3. Do pomidorów dodałam bazylię i starannie wymieszałam.
  4. W osobnym garnku zagotowałam wodę, posoliłam i wrzuciłam makaron. Gotowałam według przepisu na opakowaniu.
  5. Odcedziłam makaron w durszlaku i przełożyłam go na patelnię z pomidorowym sosem.
  6. Wymieszałam makaron z sosem i nałożyłam na talerze.
  7. Całość możesz posypać parmezanem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto