W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu odbyły się eliminacje wojewódzkie do III Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół spożywczych pt. „Zboża Najwyższej jakości - Powrót do Zbóż Pradawnych”. W przedsięwzięciu udział wzięli uczniowie z Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bielicach, Sypniewie i Kowalu.
Dwa dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół miały do przygotowania zupę, danie główne i deser z dodatkiem produktów zbożowych oraz musiały wypiec dwa chleby oraz 30 sztuk bułeczek różnych kształtów z mąki ze zbóż pradawnych.
Potrawy i pieczywo wykonane przez drużyny z Kowala zapewniły sobie pierwsze miejsca. Maria Staniszewska i Piotr Rembiałkowski przygotowali: szlachetną zupę borowikową z dodatkiem kaszy i słonego sera, polędwicę sous vide w panierce ziołowej na musie pietruszkowym w towarzystwie kasz i glazurowanych buraczków, a na deser waniliowy pudding z kaszy manny z chrupiącą kruszonką i malinami. Nikoletta Górczyńska i Bartosz Pietruszyński przygotowali: knyple, bułki poznańskie, bułki uczniowskie, bułki plecionki, tj. węzeł oczko, węzeł bliźniak, serduszko, warkocz z sześciu linek oraz chleb żytni 100% bez drożdży.
Jury pracowało w składzie:
- Czesław Meus - ekspert branży piekarniczej i członek Stowarzyszenia Polska Ekologia
- Marek Witkowski - zastępca dyrektora KOWRU oddział w Bydgoszczy
- Andrzej Zdrojewski - dyrektor ZS CKR w Kowalu
- Katarzyna Zientek -nauczycielka z ZS CKR w Bielicach
- Karolina Wegner Michalak - nauczycielka ZS CKR w Sypniewie.
Konkurs został sfinansowany przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, a organizatorem było Stowarzyszenie Polska Ekologia.
Zwycięskie drużyny będą rywalizowały podczas etapu ogólnopolskiego w Zespole Szkół CKR w Rudce na Podlasiu.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?