Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święto Chleba 2023 w Zespole Szkół Rolniczych w Starym Brześciu. Zdjęcia

Wojciech Alabrudziński
Wojciech Alabrudziński
Tak przebiegała degustacja podczas Tygodnia Chleba w Starym Brześciu, 26 października 2023 roku.
Tak przebiegała degustacja podczas Tygodnia Chleba w Starym Brześciu, 26 października 2023 roku. Wojciech Alabrudziński
Uczniowie, ich rodzice oraz nauczyciele przygotowali wiele różnorodnych wypieków na coroczne Święto Chleba zorganizowane w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, gmina Brześć Kujawski. Oprócz chleba na stołach znalazły się także pasty do nałożenia na pieczywo. Zobacz na zdjęciach, jak prezentowały się stoły zastawione żywnością.

W czwartek, 26 października 2023 roku w holu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, gmina Brześć Kujawski zorganizowano coroczne Święto Chleba. Choć właściwa nazwa to Tydzień Chleba Żytniego, to jednak na stołach zagościły chleby pszenne, żytnie, z ziarnami, barwione na różnorodne kolory.

- Te dni przebiegają pod hasłem chleba tradycyjnego, wypiekanego na zakwasie - mówi Kazimierz Rojewski, dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu. - To uczniowie mają pomysły jak wypiekać chleb, nie tylko w naszej pracowni, ale także w domu. Ponadto zawsze organizujemy konkurs na najciekawszy wypiek. Autorzy najciekawszych wypieków, ocenionych przez jury, otrzymują nagrody.

"Zdrowy chleb na naszym stole" – pod takim hasłem w ZS CKR po raz kolejny przygotowano Tydzień Chleba. W przedsięwzięcie zaangażowani byli: uczniowie, rodzice, głównie mamy i babcie. Celem zmagań było przygotowanie różnorodnych gatunków chleba, od tradycyjnego na zakwasie, poprzez graham, pełnoziarnisty. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali również pasty jajeczne, twarogowe, rybne, smalec.

- Uczniowie wypiekają chleby na konkurs, ale oprócz tego także na zajęciach wspólnie z nauczycielami także przygotowują pieczywo - mówi Lidia Rędzikowska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZS CKR w Starym Brześciu. - Uczniowie wypiekają chleby żytnie, pszenne, pszenno-żytnie, z suszonymi pomidorami, z żurawiną, z siemieniem lnianym, przeróżne smaki, także nowości.

Trwa głosowanie...

Czy Twoja praca sprawia Ci przyjemność?

W roku 2023 jury najwyżej oceniło wypieki przygotowane przez:

  • Miłosza Płockiera
  • Jakuba Michalaka
  • Huberta Michalaka
od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto