Podczas piątkowej wystawy koła z terenu powiatu radziejowskiego zaprezentowały tradycyjną kujawską kaczynę na kilkanaście sposobów, wraz z przystawkami m.in. była kaczka z alkoholem czy tatar z kaczego mięsa.
Wystawę poprzedziły warsztaty kulinarne dotyczące przystawek obiadowych z Kaczyny poprowadzone przez Piotra Wróblewskiego, profesjonalnego kucharza
Jak przystało na taką okazję nie obyło się bez darcia kaczego pierza na wyprawę weselną wraz z przyśpiewkami przygotowanego przez zespół Bronisławianki. Wystawa nie miała charakteru konkursu i w związku tradycyjne włodarze gmin i miast nagrodzili prezentami swoje Koła Gospodyń Wiejskich za udział, były też upominki od Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?