Zobacz wideo: Szacunek zbiorów zbóż, warzyw i owoców w 2021 roku
Cała społeczność Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu miała okazję spróbować wypiekanego podczas zajęć praktycznych chleba z różnymi dodatkami. Były również dżemy, powidła domowej roboty, ogórki kiszone, miody ze szkolnej pasieki, jabłka, dynia oraz piernik na miodzie.
Celem kampanii jest podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, jak również promowanie zdrowego stylu życia. Chleb w naszej kulturze ma wartość o wiele większą niż jakikolwiek inny pokarm. Obok wartości odżywczej, czy walorów smakowych, chleb ma także wielkie znaczenie symboliczne, społeczne i religijne.
- Mamy nadzieję, że podjęte przez nas działania podkreślają wartości odżywcze i zdrowotne chleba wypiekanego z mąki z pełnego przemiału, a także wzbudzą szacunek do chleba oraz potrzebę dzielenia się chlebem z innymi. Wszystko po to, aby zwrócić uwagę na zdrowy styl życia. A to ze względu na fakt, że coraz więcej naszych dzieci ma nadwagę. Dlatego nasza kampania – zachęcająca do zainteresowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie - mówią Alicja Gołembiewska-Lewandowska i Elżbieta Woźniak, nauczycielki praktycznej nauki zawodu ZS CKR w Kowalu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody